top of page

12-09-2016

Kult dítěte

Naše současná posedlost dětmi, coby doslova objekty kultu, ovšem škodí samotným dětem; bereme jim možnost si přirozeně hrát, bereme jim fantazii, bereme jim svobodu, kterou jsme sami měli, když jsme vyrůstali, jakož i šrámy, které nás to stálo; to všechno ve jménu jejich údajného bezpečí a „psychické pohody“. 

Větu „dobro dětí je důležitější, než dobro dospělých“ považují mnozí za odvěkou pravdu, ale nejen, že tomu tak není, ale hlavně platí, že čím důsledněji se tato věta uplatňuje, tím nesamostatnější ty děti bývají v dospělosti.

16-08-2016

Ega trenérů nesmí být víc než klička malého klučiny, radí expert, jak vychovat světové hvězdy i v Česku

Nikdy nezakazují dětem, aby si hráli s míčem. A když někdo zkazí sto kliček, jsou šťastní, že se o ně pokusil a pobídnou ho ke stoprvní. U nás je vyžadován týmový výkon dříve, než je nutné," míní Mgr. Antonín Plachý Ph.D. vedoucí trenérsko-metodického úseku FAČR. 

Zatímco v žákovských kategoriích v Chorvatsku mají děti větší volnost, v Česku se lpí na výsledcích. „Ale už se blýská na lepší časy. Dlouho platilo, že výsledek a výhra v soutěži je základ. Nezmění se to na lusknutí prsty. Nicméně přesvědčujeme trenéry, aby šli po individuálních dovednostech a nebyli nervózní, když jim obránce zkazí kličku před brankou a inkasují. Je důležité prosazovat fotbal. Zlomit ego trenérů, aby si u žáků a mládeže uvědomili, že není důležité vyhrávat, ale byli šťastní, když jim kluci budou umět kličkovat a vyniknou fotbalově. Nesmí jim prostě zakazovat hrát fotbal," nabádá Plachý.

07-08-2016

Komplexní rozvoj hráče

Je důležité si uvědomit, na co bychom se měli zaměřit v daném věku hráče, a zda v tomhle věku mají jednotliví hráči již osvojené činnosti z předchozího období/věkové kategórie. 

Než se začneme soustředit pouze na výsledky utkání, měli bychom vědět, jakým způsobem chceme vyhrávat a zda tahle orientace pouze na výsledek utkání rozvíjí naše mladé fotbalisty. Fotbalový tým je tvořen ze spektra hráčů, kteří disponuji individuálními schopnostmi a dovednostmi. A tady jsme úplně na začátku celého procesu = herní činnosti jednotlivce a dynamika provedení dané činnosti. Naučme se nejdříve soustředit na míč, jak ovládat míč. Až to hráči zvládnou, naučme je spolupracovat, teda jak hrát ve skupině (malé formy her a následně velké formy her). Když tohle všechno zvládneme, až pak je učme  jak vyhrávat.  Ne naopak!

21-06-2016

Zdravá výživa pro naše malé sportovce

Děti by se měly již od útlého věku naučit dodržovat správný stravovací režim a tím se vyhnout nejrůznějším potížím v pozdějším věku. Zejména u sportujících dětí je potřeba, aby strava přispívala nejen ke správnému růstu a tělesnému vývoji, ale také k co nejlepším sportovním výsledkům. Protže sportovní výsledky jsou závislé nejen na intenzitě tréninku, ale také na zdravém jídelníčku, který tělu poskytne vyvážený poměr všech potřebných živin. Také tekutiny musí být tělu dodávány ve zvýšené míře.

Dostatečný přísun živin v podobě bílkovin, vitamínů a minerálních látek nám dodá jedině zdravá strava. Takový nezdravý párek, nebo hamburger nám cenných a potřebných látek dodá úplné minimum a tělu pak samozřejmě chybí energie. Nehledě nato, že bílkoviny a vitamíny jsou nepostradatelné pro tvorbu a obnovu funkci tkání, svalové hmoty, ale i kostí. Není proto od věci se o stravě malého sportovce poradit s odborníky.

21-06-2016

Desatero pro rodiče a fanoušky

V mládežnickém fotbale jde především o proces učení se. A kdo se učí, zákonitě dělá chyby. Dejme proto našim malým sportovcům možnost vyzkoušet si nově naučené dovednosti, nechme je samostatně řešit problémové (herní) situace na hřišti. Neberme jim radost z toho, že sami mohli něco vymyslet nebo předvést s/bez míče. Dodávejme jim především odvahu a vybízejme je ke kreativitě. Nikdo přece nechce vychovávat hráče „loutky“, kteří jsou vykonavateli cizích rozhodnutí.

Please reload

bottom of page